رابطه آلزایمر با بهداشت دهان و دندان

امروزه بعلت رژیم غذایی سرشار از قند و بی توجهی به بهداشت دهان و دندان، پوسیدگی دندانی و بیماریهای لثه، از شایع ترین بیماریها در کشورمان است که آثار نامطلوب اجتماعی و اقتصادی گسترده ای را به افراد تحمیل میکند. از مراجعین زیادی که برای رادیولوژی دندان، جهت عکس opg در تبریز داریم، میبینم که اغلب در سنین جوانی به مشکلات دهان و دندان مبتلا هستند، در حالی که میشد با رعایت بهداشت دهان و دندان در سنین پایین از این مشکلات پیشگیری کرد. چند روز پیش خبری منتشر شد درباره یک یافته جدید که نشان میداد، رعایت بهداشت دهان نه تنها به حفظ دندانها  کمک میکنه بلکه شاید جلوی زوال عقل در دوران کهنسالی رو هم بگیرد. خبر از این قرار هست:

یک مطالعه نشان داده که باکتری Porphyromonas gingivalis که عامل بیماری مزمن لثه است در مغز بیماران فوت‌ شده ی مبتلا به آلزایمر وجود دارد. پژوهشگران فهمیده اند که وقتی موش‌ها به این باکتری آلوده می‌شوند، باکتری به مغز آن‌ها راه پیدا میکند و باعث تولید آمیلوئید بتا، پروتئینی که با آلزایمر مرتبط است، میشود. این یافته‌ها این فرضیه را تقویت میکند که آلزایمر ممکن است که منشأ عفونی داشته باشد، نه اینکه صرفاً یک بیماری تحلیل‌برنده عصبی باشد.جالب‌تر اینکه محققان آنزیم‌های سمی این باکتری را در مغز افرادی پیدا کردند که نشانه های مرتبط با آلزایمر را داشتند، اما هنوز علائم زوال عقل پیدا نکرده بودند. این موضوع نشان میده که عفونت ممکن است سال‌ها پیش از بروز علائم آغاز شود.


با توجه به نبود درمان‌های جدید برای زوال عقل در ۱۵ سال گذشته، بررسی همه‌ی عوامل احتمالی اهمیت زیادی دارد و این کشف راه را برای روش‌های درمانی جدید باز می‌کند.اگرچه تحقیقات بیشتری لازم است، اما این ارتباط میان بیماری لثه و آلزایمر یک پیام ساده اما مهم رو یادآوری می‌کند: 

مراقبت از دندان‌هایتان می‌تواند به حفظ سلامت مغز شما کمک کند.